6.6 C
New York
piatok, 29 marca, 2024

Buy now

Pasívny dom „Green Woods“

Majiteľ domu v lesnatej oblasti Eastern Long Island v štáte New York túžil po energeticky efektívnom a trvalo udržateľnom rodinnom dome. Pri realizácii jeho požiadavky pomohla aj arizónska spoločnosť špecializujúca sa na prefabrikované stavby. Pôvodnú stavbu nahradil pasívny montovaný dom, z ktorého má radosť nielen majiteľ, ale aj oslovené architektonické štúdio.

Pasívny dom „Green Woods“

 

 

Pôvodnou myšlienkou bolo využiť strešné solárne panely a geotermálnu energiu. No náklady by sa príliš navýšili a ílové podložie domu nebolo vhodné. Preto sa projekt domu upravil tak, aby sa maximalizovali princípy energeticky pasívneho dizajnu. Dom je orientovaný tak, aby v zime slnko ohrievalo interiér a v lete strešný previs a okolité stromy tienili slnku a prirodzene tým ochladzovali interiér.

Na streche pribudli solárne panely ohrievajúce vodu, ktoré tiež pomáhajú vykurovať interiér. Zvýšenej pozornosti sa dostalo fasáde. Severná stena domu je viac tepelne izolovaná no má tiež otvory, ktoré zabezpečujú priečnu ventiláciu. Južná časť fasády je naopak kompletne presklená.

Úspešná snaha architektov o využitie solárnej energie v tomto pasívnom montovanom dome bola ocenená medzinárodným označením energeticky efektívnych spotrebiteľských produktov – Energy Star.

Pasívny dom „Green Woods“

 

Zdroj

Previous articleTreehouse
Next articleVeža Tainaron
robert@modernedomy.sk'
Robert
Zakladateľ časopisu ModerneDrevostavby.sk. Najskôr reklamátor, marketér a nadšenec architektúry a slovenských hradov, dnes robí radosť ľuďom, ktorí si chcú postaviť montovaný drevodom. Okrem toho cestuje, fotografuje a čerpá inšpirácie vo svete.

Related Articles

Stay Connected

21,984FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -

Latest Articles